20.1.2015

Aloita päiväkirja

Tässä Sinulle lempeä ohjeistus tiistai-iltaan: aloita päiväkirja.


Olen kirjoittanut päiväkirjaa ihan niin kauan kuin olen osannut kirjoittaa. Toisinaan monta kertaa päivässä, joskus muutaman viikon välein. Se on ollut minulle se ylitsevoittamaton terapiamuoto - siinä missä muilla on esimerkiksi lenkkeily tai no, terapiassa käynti.

Hyödyt, joita olen huomannut itselläni olleen päiväkirjan kirjoittamisessa ovat muun muassa:

Ajatusten selkiintyminen. Kaikki tietävät sen tunteen, kun päähän on kerrostunut vähintään viisi päällekkäistä ajatusta, eikä oikein osaa ottaa mistään kiinni. Asioita ylös kirjoittaessa voi huomata ajattelevansa asioita, mitä ei edes tiennyt ajattelevansa. Yhtäkkiä ajatukset ja tunteet saavat muodon niiden lepäessä paperilla, jolloin ne ei välttämättä edes tahdo palata takaisin pääkoppaan. Tulet levollisemmaksi ja itsetietoisemmaksi.

Helpommin nukahtaminen. Tämä on varmasti suoraan verrannollinen edelliseen kohtaan. Kun asioita ei jää vatvomaan, unesta on helpompi saada kiinni ja unenlaatu paranee.

Aika lakkaa kiillottamasta muistoja. Jos olet epävarma olitko sittenkään niin onneton edellisessä työpaikassa tai parisuhteessa, voit lukea vanhoja mietteitäsi niiltä ajoilta ja saada asioihin varmuuden. Menneisyys on siis mainio työkalu nykyhetken tai tulevaisuuden avuksi. Jos on hektinen työviikko tulossa, voi vilkaista kirjoituksia edelliseltä kiireisestä viikosta ja huomata, että ei se ollutkaan niin kamalaa ja siitäkin selvittiin kunnialla.


Kädentaito. On useaan kertaan tutkittu, että käsityö rentouttaa - oli se sitten kokkaamista, maalaamista, virkkaamista tai kirjoittamista. Varsinkin jos kirjoitat päiväkirjaa perinteiseen paperimuotoon, ylläpidät edes joitakin vanhoja perinteitä, kehität tietokonetyössä ruostunutta käsialaa ja varmistat, että päiväkirjasi ei voi koskaan päättyä vahingossa data-avaruuteen tai väärien silmäparien nähtäväksi.

Päivät muuttuvat merkityksellisiksi. Tämä kohta on nyt aika diippi, mutta omalla kohdallani totta. Huomaan, että arjen velvollisuuksien puskiessa päälle, helposti unohtuu asioiden tarkkaileminen ja arvostaminen. Kun illalla tarttuu kynään ja suo itselleen sen 15 minuuttia kokoamaan päivän tapahtumat, niin ilot kuin surutkin, tuntuu, että päivällä on ollut todellista merkitystä.

SarandaOta yhteyttä: tyhjaajatus@live.fi
FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

6 kommenttia:

 1. Niin totta! Juuri viime viikolla olin siinä tilanteessa, kun ajan kuultaamat muistot saivat minut todella ikävöimään puoli vuotta sitten päättynyttä parisuhdettani. Silloin onneksi kaivoin päiväkirjani esille ja löysin tekstin, jossa olin kirjoittanut itkien siitä kun mieheni oli jälleen haluamassa erota ja kuinka kaikki oli vaikeaa ja hankalaa. Se sai palaamaan takasin maan pinnalle ja muistutti siitä ettei se ollutkaan niin kultaista ja ikävöimisen arvoista kuin luuli. Hyvä kirjoitus, hyvästä aiheesta! Sinulla on ihana blogi, luen sitä usein :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pystyn niin samaistumaan tohon! Oon tosi iloinen sun puolesta että "näitkin asiat selkeemmin". :) Kiitos ihanasta kommentista, Sane. xx Piristi paljon meikäläisen päivää!

   Poista
 2. Liittyen vähän tuohon muistojen kiillottamiseen, niin lisäisin listaan asioiden muistamisen ylipäätään. Lueskelin tuossa juuri neljä vuotta vanhaa päiväkirjaa ja niin monia pieniä asioita on jo ehtinyt unohtaa! Itse kirjoitan joka päivä edes parilla lauseella, mitä on tapahtunut, niin välillä on hauskaa katsoa, että mitä tein esim tasan 5 vuotta sitten tänään. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, just noinhan se on! :) Oot kyllä ihmeellisen ahkera jos jaksat joka ilta raapustaa - mutta se on varmasti joka kulutetun minuutin arvoista!

   Poista
 3. Olen aina itsekkin halunnut kirjottaa ajatuksia paperille, mutta olen aina niin saamaton että se on jäänyt aina vain suunnittelu asteelle. Ehkä tän postauksen jälkeen saan itseäni niskasta kiinni ja tartun tuumasta toimeen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi miten suloinen kommentti! En usko et oot mitenkään saamaton. :) Luulen että kerran kun aloittaa niin se tulee jo helpoks ja tutuks tavaks. Onnea alkuun!♡

   Poista